O Biodozeru
Šta je biodozer i čemu služi?


Dozatori biomase do biogas stanica

BIODOZER je mašina koja se koristi za doziranje biomase (kukuruzna silaža, travnata senaža, biljni ostaci i drugi organski materijali do veličine do 10 cm) u fermentore biogas stanica. Celokupna konstrukcija mašine je zasnovana na nosećem masivnom ramu, na koji su pričvršćeni rezervoar za doziranje, podni lančani transporteri i sistem za doziranje. Noge jedinice su pričvršćene za tenziometre elektronske vage, koji omogućavaju doziranje tačno određene količine materijala u fermentor pomoću upravljačkog sistema.

Rezervoar je sastavljen od debelih čeličnih limova i ojačan čeličnim profilima. Veličina rezervoara se može proizvoditi prema zahtevima kupca u zapreminama od 32, 52 ili 72 m3. Dvolančani transporter transportuje napunjeni materijal do dozirne jedinice. Brzina ovog transportera se elektronski kontroliše pomoću menjača frekvencije i direktno kontroliše veličinu doze.

Jedinica za doziranje se sastoji od 2 ili 3 horizontalna valjka za usitnjavanje. Ovi valjci dalje usitnjavaju i redovno doziraju masu u pužne transportere koji napajaju fermentor. Pužni transporteri nisu uključeni u osnovno izvođenje; dostupni su kao opcija. Mašina je opremljena sopstvenim kontrolnim panelom i centralnim podmazivanjem svih ležajeva.